Reference – Kypr 2013

Řecké „Jak se máte“ a odpověď „dobře“ Vás na Kypru budou provázet po celý pobyt. Protože dobře se budete mít zaručeně. Nádherný ostrov bohyně Afrodity okouzlí každého. Vysoké nebe bez mráčku a azurové moře. Na jaře květy, zeleň a průzračný vzduch,  v našem případě tetelící se vedrem. Na přelomu dubna a května jsou běžné teploty  + 25 stupňů, my jsme měli o osm více, tedy 32 – 35. Proto se moře také zdálo chladnější i když mělo + 24.

Třetí největší město Kypru Paphos (Řekové vyslovují Páfos)  má 52 000 velmi příjemných obyvatel, úžasné archeologické památky  a plantáže velmi chutných, malých, egyptských  banánů.

Náš apartmánový hotel Coralia je vestavěn do pobřežních skalnatých teras, vyhloubené základy s technickým zázemím, recepcí, obchodem, ranní a večerní jídelnou, barem, bazénem v krásné zahradě působí velmi romanticky.Je přímo na pláži.Tři patra mimořádně prostorných studií a apartmánů s velkou, od sousedů zcela oddělenou terasou, Vám dopřejí komfort a soukromí.

Apartmán má ložnici a obývací pokoj s kuchyňskou částí,  vybavenou lednicí, sporákem, toustovačem, varnou konvicí a veškerým potřebným nádobím, ve velké koupelně s vanou a sprchou je i fén.

Snídaně i večeře byly  pestré,  maso vepřové, hovězí, skopové, kuřecí a ryby, špízy, řízečky, omáčky, dušená i syrová zelenina, rýže, brambory, špagety, sladké dortíky, čokoládová fontána, ovoce, prostě úžasná, středomořská kuchyně.

Celodenní výlet do Paphosu s licencovanou a velmi vzdělanou průvodkyní paní Elenou nás nadchl. Znalosti paní Eleny byly takřka bezedné, procházka archeologickým parkem, hrobkami králů, prohlídka úžasných mozaikových podlah ve vilách paphoské smetánky  a katakomba Sv. Solomoni se líbila všem,  i přes velké horko. Klášter Sv.Neofyta a vesnička Polis-Latchi také stojí za vidění. Malý výšlap k Afroditině lázni nás vedl kolem obrovských eukalyptů, mezi spoustou keřů, květin a stromů. Všude čisto, posečeno, cestičky upravené.

Ostatně pořádek a čistota je všude, neustále se zametá, kropí a počišťuje. Jaký rozdíl oproti jiným „jižním“ oblastem.

Výlet do pohoří Troodos s nejvyšší horou Olymp (1952m.n.m.), vesniček Omodos a Lania, kláštera Kykkos a zastávka u hrobky Makaria III.,  s paní Elenou také stála za to.

Ostatní čas na ostrově jsme strávili koupáním ve velkém bazénu a především v moři a kouzelných vápencových lagunách. Procházky po pobřeží a výlety proslulou autobusovou linkou 615 za 1E do města Paphosu byly zpestřením nádherných dnů na Kypru.

Odlet z Prahy 28.5.2013 v 04,35 v Paphosu  08,05 místního času, v  deset už jsme se koupali

Odlet z Paphosu 5.5. v 09,45 místního času v Praze ve 12,05 ráno jsme se ještě stačili vykoupat  a rozloučit se s mořem

Místo: Kypr – Paphos – pláž Coral bay – apartmánový hotel Coralia beach +

 

Miroslava Špilauerová + dcera + vnuk + vnučka

plna_kvalita