Budva

Budva je přímořské městečko a jedno z hlavních prázdninových letovisek Černé Hory čítající asi 10 000 obyvatel. Má příjemné, písčito – oblázkové pláže, pomalý sestup do vody, která je místy téměř průzračná. Bude pro vás ideálním místem, pokud rádi trávíte dovolenou v lidnatém městečku s bezvadným koupáním a v blízkosti mnoha dalších míst a památek, které stojí za to navšítiv.

 

UBYTOVÁNÍ

Mezi známé hotely patří turistický komplex Slovesnka Plaže, Grand Hotel Avala nebo Aleksandar. Cena za noc a den s polopenzí tu stojí od 30 do 55 euro. Pokud velké hotely plné turistů nemáte rádi, ubytujte se v soukromí, kde mnohdy dostanete vyšší kvalitu za nižší ceny.

 

PLÁŽE A KOUPÁNÍ

Hlavním místem pro vodní radovánky v okolí Budvy je Slovenska plaže, táhnoucí se v délce 1600 m. Je písčito – oblázková s pomalým vstupem do vody. Jsou tu k pronajmutí lehátka a slunečníky a podél pláže najdete spoustu barů a restaurací. Pokud bary a sportovní vyžití raději vyměníte za soukromí, navštivte pláž Mogren kousek za Budvou. Je obklopena skalami a skalní cestou se sem také musíte dostat. Tato pláž se také chlubí Modrou Vlajkou.  Dál za láží Morgan se rozprostírá pláž Jaz. Mísí se na ní písek s oblázky a dlouhá je více než kilometr. Na západ odtud, 4 km za Budvou, je známá pláž Trsteno. Je malá, písčitá a vhodná pro děti, avšak jsou tu dva rušné bary – pro někoho výhoda, pro někoho ne.

 

ZAJÍMAVOSTI MĚSTA

Přímo u moře, asi pět minut od samého centra Budvy, leží Stari Grad, nyní tedy již spíše jen hradby. Počátky Stari Gradu sahají až do 5. století př. n. .. Dnes se můžete v hradních uličkách příjemně projít, nasát vůni moře a ryb, které se tu čerstvě připravují na všechny způsoby a posedět v některé z útulných kaváren nebo restaurací a ochutnat černohorské speciality. V létě se tu hrají divadelní a hudební představení a ve zdejší citadele je nyní umělecké muzeum a galarie. Za návštěvu stojí také krásný katolický kostel sv. Ivana, jehož historie není příliš známa, ale jeho kořeny sahají až do 9. století. Naproti stojí další kostelík, tentokrát pravoslavný kostel Svaté Trojice z roku 1804, vyzdoben obrazy od Nicholase Aspiotiho z Korfu. Za hradem na Vás čeká pohled na romantický přístav plný rybářských loděk a plachetnic, kde Vás jiště nějaký milý místní za malý bakšiš vezme na projížďku kolem pobřeží.

 

DOPRAVA A VÝLETY

Pokud se budete z Budvy vydávat na výlety do okolí, nejvhodnější způsob bude autobus, který jezdí z místního nádražíčka. Odtud jezdí spoje snad do všech míst, která stojí za to vidět. Když si koupíte lístek, čeká Vás ještě chvilka modlení, aby autobus opravdu přijel, nebyl rozbitý, byl k dispozici řidič i revizor a aby autobus opravdu jel tam, kam jet má. V Černé Hoře se totiž na jízdní řády moc nehraje. Pokud odtud pojedete na Sveti Stefan, každou hodinu tam i zpátky jezdí mikrobus společnosti „Olympia“, který Vám zastaví, kde si mávnete. Ve městě nebo při hotelech je také několik autopůjčoven, jejichž ceny začínají na 60 Euro/den.

 

ZAJÍMAVOSTI

I v Budvě, nejbohatší oblasti Černé Hory, potkáte večer na ulici žebrající děti, především pak Romy. Většinou se ale lidé neslitují, přece jen, nadávající pětileté děcko s cigaretou v puse není příliš rozkošné. Další zajímavostí, která člověka možná praští do očí, jsou všude rozvěšené úmrtí listy. Visí na stromech, zdech, sloupech i autobusových zastávkách. V posledních letech se na Budvanské riviéře hodně staví, takže do budoucna můžeme očekávat malou ztrátu té surové opravdovosti a typické atmosféry této oblastni. Na druhou stranu se očekává i zkvalitnění služeb, což rozhodně nebude na škodu. Pokud Budvu zvolíte jako místo pro dovolenou, neměli byste být zklamáni. Své si tu najdou rodiny s dětmi, mladí lidé i senioři – prostě zlatý střed.

 

VIRTUÁLNÍ KATALOGY:

FIRST/LAST MINUTE: