Dubaj

Emirát Dubaj leží na Arabském poloostrově a je jedním z nejznámějších emirátů vůbec. Je součástí Spojených arabských emirátů (SAE), které jsou tvořeny sedmi samostatnými emiráty vytvářejícími federaci. Šejk Al Maktoum je v emirátu velice oblíbený a respektovaný svými spoluobčany. Lidé ho nepomlouvají a nekarikují. Se dvěma manželkami má sedmnáct dětí, z nichž nejstarší syn se připravuje na převzetí vlády nad emirátem.

Místní podnikatelé a zejména vládce emirátu Dubaj Muhammad bin Rašíd Al Maktum se v poslední době orientují na turistiku a tak v zemi vyrůstají neustále nové luxusní hotely a to zejména v centru emirátu – v městě Dubaj.

 

ZAJÍMAVOSTI O EMIRÁTU DUBAJ

Emirát Dubaj patří mezi nejbohatší země světa. Hlavním zdrojem bohatství ale není ropa (pouze mezi 20 až 40 %), ale cestovní ruch, obchod a bankovnictví. V popředí průmyslové výroby jsou cementárny, chemický průmysl a lomy na mramor. Typické pro zemědělství je pěstování datlové palmy, chov koz a velbloudů. Některé potraviny a spotřební zboží se musejí dovážet.

Vzhledem ke svému bohatství si může dovolit provádět takovou sociální politiku, která poskytuje výrazné sociální jistoty a zabezpečení místního obyvatelstva. V emirátu se neplatí daně, je tam bezplatné zdravotnictví a školství. Pokud někdo potřebuje operaci v cizině, požádá šejka a státní pokladna emirátu jí zaplatí. Stejně tak školství je plně hrazeno státem. Obyvatelům je umožněno studovat na prestižních světových universitách. Absolventi se po skončení studia vracejí do Dubaje většinou jako bankéři, podnikatelé nebo obchodníci.

Snaha o zpopularizování Dubaje někdy nezná mezí a tak se místní šejkové podílí na nejbizardnějších stavbách světa jako je například:

– Burj Al Arab- nejvyšší hotel světa
– Palm Islands- ostrovy stvořené lidmi
– Sky Dubai – krytý lyžařský komplex

 

VIRTUÁLNÍ KATALOGY:

 

FIRST/LAST MINUTE: