Alanya

Nedaleko Antalye se nachází menší letovisko s názvem Alanya. Je trochu intimnější a příjemnější než zmiňovaná Antalya. I zde jsou pláže rozlehlejší než v letoviscích u Egejského moře, ale chybí tu nepříjemná vlhkost panující v Antalyi. Moře je čisté, nicméně sem tam se mohou objevit vlny, horší plavec může mít problémy. Také se docela rychle svažuje a nabírá na hloubce.

V samotné Alanyi můžete navštívit zříceninu staré pevnosti, jež se tyčí na skále vybíhající do moře. Zajímavý je i takový výlet na lodičkách kolem pevnosti. Nevyjde to příliš draho, a pokud se vás sejde víc, je fajn zařídit si menší loďku a domluvit se i na koupání na otevřeném moři. Krom pevnosti se ve skále nachází nejrůznější jeskyně, které z výletní loďky můžete spatřit, popřípadě do nich s trochou šikovnosti vlézt. Všude kolem skály kotví nespočetné množství lodí s výletníky, kteří se potápějí se šnorchly, nebo tančí na palubách.

Učaruje Vás koupání na otevřeném moři. Vyskočit z loďky do vln je osvobozující, člověk však musí překonat strach z toho, že neví, kolik metrů vody se pod ním ještě nachází. Pak to však stojí za to.

A jak to vypadá v okolí Alanye? Nejbližší památkou, která stojí za cestu, je impozantní amfiteátr v Aspendu. Při troše štěstí se člověku podaří zhlédnout i nějaké to představení, nicméně to není zadarmo. Přesněji řečeno, člověk nesmí mít hluboko do kapsy.
Jen o kousek dál je ke zhlédnutí národní park Köprülü, který skrývá nádherný kaňon, jež vymlela stejnojmenná řeka. Voda je až fantasticky modrá a neskutečně ledová. Mezi nezapomenutelné zážitky patří rafting. Ten je dobré zařizovat ve velké skupině, dostanete pak množstevní slevu.

I Alanya má ve své blízkosti nějaké to antické město, nejenom zmiňovaná amfiteátr v Aspendu. Tím je Side, které nabízí cestu časem do dob římských a řeckých, kdy stavby byly tak impozantní, že i dnes se nám nad nimi tají dech.

Pro koho je Alanya vhodná? Pro nenáročné lidi, kteří se chtějí vykoupat, lenošit na pláži a nepotřebují jezdit po okolí. Co se samotného letoviska týče, je to menší a příjemnější verze Antalyi bez davů a nepříjemné vlhkosti. Jedinou nevýhodou by mohla být vzdálenost míst vhodných pro fakultativní výlety.

 

VIRTUÁLNÍ KATALOGY:

 FIRST/LAST MINUTE: