Lanzarote

Sopečný ostrov. To je přízvisko, které přesně charakterizuje tento středně velký Kanárský ostrov, který zabírá čtvrté místo z hlediska velikosti. Snoubí se zde jedinečná sopečná krajina s charakteristickou architekturou, která jakoby nebyla poznamenaná masovým turismem, i když i zde naleznete mnoho kvalitních apartmánů a hotelů. Černá vulkanická půda až překvapivě dobře svědčí vinné révě a právě na Lanzarote naleznete mnoho vinic s těmi nejlepšími víny.

 

ZAJÍMAVOSTI OSTROVA:

Z Kanárských ostrovů bylo Lanzarote nejspíše obydleno jako první, to potvrzuje i samotná zeměpisná poloha ostrova. Tvář ostrova od základu změnila mohutná sopečná erupce, která se odehrála v letech 1730 a 1824. Láva zalila přes polovinu ostrova a vzniklo tak unikátní pohoří na jihozápadě ostrova Montañas del Fuego a národní park Timanfaya. Tento park je doslova otevřenou učebnicí vulkanologie. Pod ostrovem stále dýmá činný vulkán, jehož přítomnost je předváděna turistům v podobě horkého písku těsně pod povrchem. Není tedy velkým překvapením, že se stal celý ostrov v roce 1993 světovou biosférickou rezervací UNESCO. Při cestě po ostrově Lanzarote si nejde nevšimnout stop jednoho z nejslavnějších místních rodáků, Césara Manrique. Tento mimořádný umělec se zasadil o mnoho stavebních omezení,  díky nimž si Lanzarote stále zachovává svou malebnou atmosféru, fotogeničnost a magické scenérie, kterými se nechal ovlivnit nejeden světový umělec, či režisér. Z Lanzarote si César Manrique udělal jednu velkou galerii svých uměleckých děl, která dokonale zapadají do krajiny a dotvářejí ji. Za zmínku stojí kaktusová zahrada, jeho dům a areál jeskyně Jameos del Agua. Ta je součástí a Cueva de los Verdes a sopečného tunelu Atlántida, který měří 7 km a patří mezi nejdelší svého druhu na světě.

 

PLÁŽE:

Na ostrově je celkem 87 pláží, které zabírají 16,5 km a 10 km písečného povrchu z celkem 269 km pobřeží. Ty nejznámější jsou Playa Papagayo (seskupení 5 pláží v samostatných zátokách velkých necelých 200 m – Playa de Mujeres, Playa del Pozo, Playa del Papagayo, Puerto de Muelas a La Juradita, se světlým pískem), Playa Las Cucharas (640 m dlouhá, jemný světle hnědý písek), Playa Bastián (375 m dlouhá, černý písek), Playa Famara (6 000 m, jemný světle hnědý písek), Playa del Risco (4) (845 m dlouhá, jemný světlý písek), Playa Honda (2 000 m dlouhá, světle hnědý středně hrubý písek), Los Pocillos (1 230 m dlouhá, jemný světlý písek), Matagorda (850 m, jemný světle hnědý písek), Playa Blanca (100 m, světle hnědý písek), Playa Dorada (300 m, světlý písek), El Golfo (300 m dlouhá, písek černý středně hrubý), Playa Grande (1 190 m dlouhá, jemný světle hnědý písek, oceněná Modrou vlajku – ocenění Evropské unie)

 

AKTIVITY:

Co na Lanzarote dělat až Vás přestane ohromovat sopečný ráz ostrova? Můžete vyrazit na výlet jeepem nebo lodí, vydat se do jednoho z tematických parků nebo do zoo. Milovníci umění jistě také ocení návštěvu výstavy nebo koncertu v lávových jeskyních. Jistě si na své přijdou i sportovní rybáři, surfaři a potápěči, můžete vyrazit na trekking, výlet na kole, motokáry nebo dobrodružnou výpravu pod mořskou hladinu skutečnou ponorkou.

 

VIRTUÁLNÍ KATALOGY:

 

FIRST/LAST MINUTE: