la Palma, la Gomera, el Hierro

LA PALMA

Zdejší lidé tento ostrov přezdívají La Isla Bonita („Krásný ostrov“) či La Isla Verde („Zelený ostrov“). A skutečně místní obyvatelé nepřehánějí! Jde skutečně o krásné místo plné zeleně, a to díky častějším srážkám a celkově vhodným podmínkám pro zemědělství.

Takhle prudký sklon terénu jako na La Palmě na jiném z Kanárských ostrovů nenajdete!

Uprostřed ostrova ční sopka La Caldera de Taburiente. Okolní krajina i kráter široký 8 kilometrů je národním parkem bohatým na vegetaci.

Dostanete-li se na toto místo, vydejte se autem prozkoumat oblast blízko kráteru. Při nahlédnutí do kráteru La Cumbrecita a Roque de los Muchachos se Vám jistě bude tajit dech. A znovu si uvědomíte strašlivou sílu přírody, která tento malý zázrak vytvořila.
Ostrůvek má své kouzlo, ale na 706 km2 nečekejte takové vyžití jako na ostatních, častěji navštěvovaných ostrovech.

La Palma je místo, které nejvíce láká milovníky turistiky. Máte zde širokou variaci různých stezek – od těch nejlehčích, až po ty velmi náročné. Ostrov je také lákadlem pro potápěče.

A jak se nejlépe na tento ostrov dostanete? Nejvhodnějším řešením je letět z České republiky na Tenerife a odtud poté využít lodní dopravu přes Gomeru do přístavního města Santa Cruz de la Palma. Cesta letadlem potrvá zhruba 4 – 5 hodin, stejně jako následná plavba lodí.

Ještě malá zajímavost: La Palma je proslulá svých chutným medem. Budete-li mít příležitost, ochutnejte ho!

Avšak toužíte po místě, které pořádně tepá životem, zvolte si raději jiný ostrov!

 

LA GOMERA

Malý kruhový ostrůvek, který však svádí k návštěvě. Většinou sem turisti létají z jiných ostrovů pouze na jeden den na procházku částí ostrova. Krajina vás okouzlí.

Dostanete-li se na tento ostrov, navštivte Parque Nacional de Garajonay – toto místo patří mezi skvosty památek UNESCO.

Nebude žádnou novinkou, když zmíním, že i tento ostrov vznikl, stejně jako ostatní, sopečnou činností. Jih tohoto ostrova je neúrodný a vyprahlý. Vlastně jediné rekreační místo, které zde skutečně stojí za to obývat, je Playa de Santigo.

Pláže jsou tu převážně kamenité. Pokud nemáte rádi všude lezoucí písek, tak tyto pláže oceníte.

Budete-li cestovat po tomto ostrově s průvodcem, určitě se zastavíte na místě Las Rosas. Toto místečko je speciálně vybavené pro turisty. Najdete zde informační středisko, i útulnou restauraci s krásnou vyhlídkou.

Máte rádi skály?

Zamiřte na sever! U severního pobřeží narazíte na skalní útvar Los Órganos, tento čedičový div si získá Váš obdiv.

Zajímavost:

Zdejší obyvatelé se dorozumívali pískáním. Dodnes někteří z nich takto komunikují. Proč pískání? No, přece aby se mohli domluvit i na velkou vzdálenost. Tento jazyk se nazývá El Silbo!

 

EL HIERRO

Podíváte-li se na mapu, zjistíte, že El Hierro je nejmenší z Kanárských ostrovů a leží nejvíce na západě.
Tento „La Isla Chiquila“ („malý ostrov“) je skutečně titěrný. I když dětskou představu ostrova – malý ostrůvek s palmou uprostřed nemějte. Přece jenom toho tady naleznete víc.

Rozloha ostrova činí 278 kilometrů čtverečních a domovem je El Hierro pro 8 000 lidí.

Povrch a tvar ostrova je rovněž výsledkem zemětřesení. Zde proběhlo podle odborníků někdy před 50 000 lety. Dnes na tomto ostrově můžeme najít 500 sopek.

Máte-li rádi písečné pláže, tak tento malý ostrov vás příliš nepotěší. Písečné pláže se tu nevyskytují.

Celkově se tento ostrov netěší zájmu turistů, což na jednu stranu přírodě prospívá, na druhou stranu ostrov přichází o značné zisky. Bohužel, každý ostrov nemůže být lákadlem turistů.

El Hierro na jejich invazi není ani připraveno. Může svým hostům nabídnout zhruba 800 míst. Jste-li však přírodovědně založení, tato oblast by vás jistě nadchla.

Potápěči si zase oblíbili místečko La Restinga, což je rybářská vesnice, takže kdybyste se chtěli potápět do vln a našlo by se pro vás jedno z těch osmi set míst, víte kam zamířit.

Zajímavost:

Dříve než byl plně ještě prozkoumán svět, tak byl tento ostrov brán za poslední místo světa. Až později se zjistilo, že El Hierro nepředstavuje konec světa.

A co hospodářství?

Průmysl zde nenajdete žádný, spíše se setkáte s uměleckými řemesly (hrnčířství, řezbářství). Ostrov žije hlavně zemědělstvím. Pěstuje se zde vinná réva, banány, mandle, broskve atd. Samozřejmě, že důležitý tu je hlavně rybolov.

 

VIRTUÁLNÍ KATALOGY:

 

FIRST/LAST MINUTE: