Lesbos

Lesbos je třetím největším ostrovem Řecka a osmým největším ostrovem ve Středozemí. Nachází se v Egejském moři, nedaleko tureckého pobřeží.

Je to hornatý ostrov sopečného původu, což dokládá množství termálních pramenů, které tu vyvěrají ze země. Lesbos je plný zeleně, kterou tvoří především olivovníky a borovicové lesy.

 

PŘÍRODNÍ RARITA

V západní části ostrova se v hornatém terénu skrývá zajímavý přírodní úkaz – zkamenělý les. Je to druhý největší zkamenělý les na světě. Zajímá Vás, jak vznikl? Vše začalo před 20 miliony let, kdy v této oblasti rostly až 100 metrů vysoké stromy. V důsledku sopečné činnosti byl les pokryt lávou a tunami země. Kmeny stromů pak zkameněly. Působením dešťů a seismickou aktivitou se les později znovu prodral na povrch. Dnes tu uvidíte unikátní geologické útvary. Tento les byl vyhlášen chráněnou přírodní památkou.

 

NÁZEV OSTROVA

Ostrovu dal jméno antický bůh, Lesbos, patron tohoto ostrova. Tak to alespoň uvádí řecká mytologie. Z názvu ostrova byl později odvozen termín pro homosexuální vztah žen. Příčinou byly texty nejslavnější básnířky historie a místní rodačky Sapfó. Její básně totiž obsahovaly emocionální náklonnost k ženám a často byly interpretovány jako vyjádřování homosexuální lásky.

 

KTERÁ MÍSTA NAVŠTÍVIT?

Hlavní město Mytilene je největším a jedním z nejnavštěvovanějších měst ostrova. Je to největší přístav a velmi živé univerzitní město. Navštívit zde můžete pevnost, jejíž počátky sahají až do raně byzantského období, nebo nové archeologické muzeum.

Několik kilometrů od Mytilene leží vesnička Moria s dochovanými zbytky římského akvaduktu. Dalším nedalekým městem je Plomari – domov ouza. Je to centrum výroby ouza nejen na ostrově Lesbos, ale i v celém Řecku. Tato anýzová lihovina je v Plomari cítit téměř na každém kroku a nejvíce asi v místním muzeu ouza. Pyšní výrobci říkají, že lesboské ouzo je nejlepší v Řecku, a pokud jste ho ještě neochutnali, je možné, že jste ještě nikdy nepili opravdu dobré ouzo.

V severní části ostrova vás překvapí středověké město Molyvos (nebo Mythymna). Je to jedna z nejhezčích středověkých lokalit v Řecku. Uvidíte tu úhledné kamenné domečky s barevnými okenicemi a nad městem byzantský hrad, odkud je krásný výhled dolů do rybářského přístavu a na pobřeží. Turisticky oblíbená je vesnice Petra s dlouhou písečnou pláží a klášterem Panny Marie.

Pro návštěvníky nejatraktivnější je asi oblast zátoky Kalloni. Tato zátoka je slavná díky oblíbeným kallonským sardinkám. Ve městě Skala Kalloni se každoročně počátkem srpna koná festival sardinek, kde můžou návštěvníci zdarma ochutnat tradiční kallonské sardinky a vyhlášené lesboské ouzo. Pokud sem však přijedete v době, kdy se festival nekoná, nezoufejte. Navštivte klášter Limonos v nedaleké stejnojmenné vesničce. Klášter pochází z 16. století a během turecké okupace byl intelektuálním centrem ostrova. Do zátoky Kalloni se jezdí také za pozorováním až 130 druhů ptáků. Nejlepším obdobím pro pozorování je jaro, kdy sem ptáci přilétají z teplých krajin. Odborníci i běžní turisté se sem jezdí dívat například na různé druhy labutí, ledňáčků, racků, divokých hus, kormoránů nebo plameňáků.

A co si z Lesbosu odsud odvézt? Určitě místní kvalitní olivový olej, láhev ouza, ale hlavně nezapomenutelný zážitek z příjemně strávené dovolené na ostrově, který má každému co nabídnout.

 

VIRTUÁLNÍ KATALOGY:

 

FIRST/LAST MINUTE: