Thassos

KOMU THASSOS DOPORUČIT?

– Určitě příznivcům historie, protože Thassos patřil v určité etapě antiky ke kulturně i hospodářsky významným oblastem Řecka, a tudíž poskytne i na svém malém prostoru řadu historických památek.
–  Jistě taky milovníkům moře a koupání, jelikož na Thassosu najdete hezké písečné pláže, ale mimo turistická střediska u skalnatějšího pobřeží také bohatý podmořský život. – V neposlední řadě pak těm, kteří netouží po velkém cestování a mají rádi na dovolené vše při ruce. Na druhé straně pak ostrov bude po chviličce těsný milovníkům velkých výletů a poznávání, protože samotný Thassos včetně krátkého zdržení na jednotlivých zajímavých místech můžete v klidu projet během jednoho dne (na obvod má totiž jen okolo 100 km).

Ostrov je však vzdálený jen 8 km od pevniny, tak vybízí k případnému výletu mimo Thassos na řeckou pevninu – např. do města Kavala.

 

PLÁŽE NA OSTROVĚ THASSOS

Na ostrově je řada pláží a na své si přijdou jak milovníci plážového luxusu (lehátka, deštníky, občerstvení), tak ti, kteří touží po soukromí.

Pláže u většiny letovisek jsou písčité s pozvolným přístupem do moře a dostatečným plážovým servisem.

Pokud však budete chtít více soukromí, musíte vyrazit mimo letovisko (někdy na takovou pláž dojdete pěšky, jindy bude rychlejší použít např. skútr). Na odlehlejších místech musíte ale zpravidla počítat s kamenitým přístupem do vody i horšími podmínkami na ležení. Za tyto komplikace však budete odměněni možností nahlédnout do bohatého podmořského života a božským klidem při opalování.

 

CO SI ODVÉZT

Suvenýry nakoupíte ve všech letoviscích na ostrově, přičemž platí, že největší výběr je tradičně v největším městě ostrova – Limenas (Thassos). Nakoupit zde můžete jak tradiční řecké výrobky jako různé vázy, šperky, olivový olej, tak i potraviny a věci běžné spotřeby.

Tradičními výrobky na Thassosu jsou také medy (ty si můžete koupit v mnoha podobách a s mnoha přísadami – ovoce, ořechy, bylinky, dokonce i květiny – v ozdobné skleničce) a víno, které doporučuji kvůli atmosféře a hezké vzpomínce nakoupit v malých vesničkách ve vnitrozemí (např. Panagia).

 

VIRTUÁLNÍ KATALOGY:

 

FIRST/LAST MINUTE: